onsdag 14. mai 2008

Scrabble I, 15. runde: FATØL

Oppgave 15: Legg ut brikkene slik at de gir flest poeng. Vi følger vanlige regler i Scrabble. Godkjente ord bør finnes enten i Bokmålsordboka eller på Ordnett, men all vurdering er basert på skjønn. Forkortelser, symboler, egennavn og genetivs-s-ord godtas ikke. (For ordens skyld: Mange av tobokstavers ordene som er godkjent på Ordspill er egentlig forkortelser, og godkjennes ikke her. Sjekk vår liste over ord på to bokstaver). Trykk på bildet for en større versjon.

Løsning 14: De fleste av deltakerne klarte til slutt å komme fram til løsningen 12a FATØL, som gir fine 47 poeng. F-en gir dobbelt bokstavpoeng, Ø-en dekker dobbelt dobbelt (!) ordpoeng (gjennom LØ), foruten dannes ordene UT og VIL. Først ute denne gangen var igjen Evy Alice Kjønigsen, gratulerer!

Flere var innom forslaget 12d ØST, som gir 32 poeng.

Vi minner om vår spesialregel i sammenlagtkonkurransen. Hvis du finner et bedre forslag enn løsningene på de tidligere rundene, vil du få poengsummen godskrevet, selv om du ikke deltok der og da. Det viser seg nå at det er mulig å oppnå hvertfall 22 poeng i runde 7. Men husk at de nye løsningene må være bedre enn vinnerforslaget for at du skal få godskrevet poengene.

Vi trakk nye bokstaver, men vi endte opp med kun konsonanter. Regelen sier at vi trekker sju nye bokstaver hvis vi ender opp med sju konsonanter eller sju vokaler. De sju nye bokstavene er AEHKSTW.

Som dere kanskje har lagt merke til er poengverdien for W justert til 10 poeng, mens det i vanlig Scrabble gis 8 poeng. Tilsvarende har jeg justert poengverdien for C fra 10 poeng til 8 poeng. Grunnen er enkel: Det finnes mange flere ord med C enn med W, og dette bør reflekteres i poengverdiene på brikkene. På vår lille nettside gjør vi litt som vi vil, men hvis dere har sterke meninger om dette, vennligst si i fra.

For øvrig gjorde svenskene noe tilsvarende da Scrabble ble (re)lansert for noen år siden, og da ble poengverdiene for C og Z byttet om.

Send inn ditt forslag på e-post til norskscrabble@gmail.com, og vi spiller videre med det forslaget som fikk flest poeng. Ta med følgende opplysninger i e-posten:

1. Ta med startkoordinaten til den første brikken du legger ut. Legges ordet vannrett, begynn med bokstav (f.eks. h4), legges ordet loddrett, begynn med tallet (4h).

2. Skriv ned ditt forslag til ord med STORE bokstaver, skriv eventuelle blanke brikker med liten bokstav: SToRE. (Ta med hele ordet, selv om enkelte av bokstavene allerede finnes i andre ord).

3. Skriv ned poengsummen for denne runden, inkludert alle bonuser.

Hvis du ønsker, kan du ta med disse opplysningene også:

4. Skriv ned din totale poengsum for spillet (hvis du har deltatt før)

5. Andre ord som blir dannet.

Ditt forslag til løsning kan for eksempel se slik ut: 11b JULI +30 341 VI – en standard for Scrabble-notasjon.

Bruk gjerne kommentarfeltet til å diskutere problemstillinger, spørsmål og andre ting knyttet til oppgaven, men send inn svar på e-post før du leser og kommentere oppgaven i kommentarfeltet.

Lykke til! Vi scrabbles.

7 kommentarer:

Norsk Scrabble sa...

Hei,

jeg går nå bort i fra at dere sender e-post til meg. Nå må dere bruke kommentarfeltet for å sende inn løsninger. De første dagene vil kommentarene ikke bli publisert (slik at det vil være mulig å løse oppgaven uten å se hva andre har svart), før jeg så åpner kommentarfeltet, hvor dere kan sende inn nye svar, se og diskutere andres løsninger.

Svar som før, men nå kan dere også være anonyme, hvis dere ønsker. Se neste kommentar som eksempel.

Anonym sa...

Hei,

jeg forsøker

15a HAKTE +40 PJANKA

Mynona

Norsk Scrabble sa...

Mynona: 15a HAKTE +40 40 PJANKA er godkjennes.

Anonym sa...

Vi prøver oss med å legge til "s" med 15a HAKTES +43 PJANKA

Mvh Gard og Kristiane

Anonym sa...

Hva skjer med oppdateringer? Er det ferie?

Norsk Scrabble sa...

Beklager, men hovedkortet pc-en min tok kvelden. Jeg har overført alle filene til en ny Mac, men venter på å få aktivert Illustrator CS3 (der Scrabble-brettet lages). Jeg lover ny oppgave på fredag.

Norsk scrabble sa...

Gard og Kristiana: Haktes går nok ikke, passiv fortid lages ikke slik...