fredag 25. april 2008

Scrabble I, 13. runde: PJANK

Oppgave 13: Legg ut brikkene slik at de gir flest poeng. Vi følger vanlige regler i Scrabble. Godkjente ord bør finnes enten i Bokmålsordboka eller på Ordnett, men all vurdering er basert på skjønn. Forkortelser, symboler, egennavn og genetivs-s-ord godtas ikke. (For ordens skyld: Mange av tobokstavers ordene som er godkjent på Ordspill er egentlig forkortelser, og godkjennes ikke her. Sjekk vår liste over ord på to bokstaver). Trykk på bildet for en større versjon.

Løsning 12: Forrige oppgave var tydeligvis en liten utfordring som satte våre små grå og våre hjelpemidler på prøve. Ordet PJANK betyr bylt, ussel greie, et ord som nok krever litt kryssordkompetanse for å kjenne til.

Legg ordet fra b10, så får du trippel bokstavpoeng for P-en, samtidig som ordet rekker helt til dobbelt ordpoeng. Totalt gav løsningen 40 poeng. Først ute med riktig løsning ble denne gangen Matias Holte, som vinner for første gang. Gratulerer.

Det var flere interessante løsningsforslag i tillegg. b10 KJAPT bruker de samme feltene som vinnerforslaget, men gir kun 32 poeng. k8 PANG danner i tillegg VÆTEREN, og gir 31 poeng.

Dere satt igjen deltakerrekord, men vi vil gjerne ha mange flere. Jeg oppfordrer nye spillere til å sende inn forslag, og jeg oppfordrer også dere som spiller til å tipse andre.

Med 43 brikker igjen i posen leder veteranen Rakel Hagen med 206 poeng av 381 mulige. Hun har deltatt i åtte av de tolv rundene til nå.

Vi trekker nye bokstaver, og sitter med EGLMSTY. Umiddelbart virker det som om det blir en ny interessant runde med muligheten for mange forskjellige forslag.

Send inn ditt forslag på e-post til norskscrabble@gmail.com, og vi spiller videre med det forslaget som fikk flest poeng. Ta med følgende opplysninger i e-posten:

1. Ta med startkoordinaten til den første brikken du legger ut. Legges ordet vannrett, begynn med bokstav (f.eks. h4), legges ordet loddrett, begynn med tallet (4h).

2. Skriv ned ditt forslag til ord med STORE bokstaver, skriv eventuelle blanke brikker med liten bokstav: SToRE. (Ta med hele ordet, selv om enkelte av bokstavene allerede finnes i andre ord).

3. Skriv ned poengsummen for denne runden, inkludert alle bonuser.

Hvis du ønsker, kan du ta med disse opplysningene også:

4. Skriv ned din totale poengsum for spillet (hvis du har deltatt før)

5. Andre ord som blir dannet.

Ditt forslag til løsning kan for eksempel se slik ut: 11b JULI +30 341 VI – en standard for Scrabble-notasjon.

Bruk gjerne kommentarfeltet til å diskutere problemstillinger, spørsmål og andre ting knyttet til oppgaven, men send inn svar på e-post før du leser og kommentere oppgaven i kommentarfeltet.

Lykke til! Vi scrabbles.

Ingen kommentarer: