fredag 11. april 2008

Scrabble I, 11. runde: VÆTERE

Poenget med forrige ukes oppgave var å få brukt noen av de vanskeligste bokstavene som Æ, V og J. Alene med flest poeng ble Kristiane Vaagland, som la ut vinnerforslaget 10e VÆTERE. Æ-en blir fordelaktig plassert på det mørkeblå trippelt bokstavpoengsfeltet – der 6-poengs bokstaver hører hjemme. Den siste E-en dekker også en trippelt bokstavpoengsfelt, og vi summerer opp til 28 poeng.

Et annet forslag var å legge ut VÆTER fra 10e, men dette forslaget mister altså de siste tre poengene.

Så en liten test. Ville du lagt ut ordet SKJERV på et Scrabble-brett under vanlig spill? Hvis ordet ikke godkjennes, mister du turen. I turneringsspill i utlandet vinner motspilleren i tillegg fem poeng hvis han utfordrer et ord som viser seg å ikke være godkjent (men taper også fem poeng hvis vedkommende feilaktig utfordrer et korrekt ord).

SKJERV er et godkjent ord som betyr slant, liten gave eller kobbermynt. Dette ordet ble lagt av tre spillere (fra 10e) denne runden, men gir bare 25 poeng.

Som tidligere nevnt holder vi oversikten over alle poengene du får når du sender inn forslag til løsning. Totalt har det til nå vært mulig å få 311 poeng, men fordi det var sporadisk deltakelse i begynnelsen er det ingen som er i nærheten av den poengsummen. Send inn forslag hver uke for å kjempe i sammenlagtskampen – det vil bli en liten påskjønnelse til spilleren som har flest poeng når den første Scrabble-runden avsluttes. Så neste oppgave:


Vi trekker fire nye bokstaver, og får IJKLSTU på hånden. Legg ut brikkene slik at de gir flest poeng. Vi følger vanlige regler i Scrabble. Godkjente ord bør finnes enten i Bokmålsordboka eller på Ordnett, men all vurdering er basert på skjønn. Forkortelser, symboler, egennavn og genetivs-s-ord godtas ikke. (For ordens skyld: Mange av tobokstavsordene som er godkjent på Ordspill er egentlig forkortelser, og godkjennes ikke her. Sjekk vår liste over ord på to bokstaver). Trykk på bildet for en større versjon.

Send inn ditt forslag på e-post til norskscrabble@gmail.com, og vi spiller videre med det forslaget som fikk flest poeng. Ta med følgende opplysninger i e-posten:

1. Ta med startkoordinaten til den første brikken du legger ut. Legges ordet vannrett, begynn med bokstav (f.eks. h4), legges ordet loddrett, begynn med tallet (4h).

2. Skriv ned ditt forslag til ord med STORE bokstaver, skriv eventuelle blanke brikker med liten bokstav: SToRE. (Ta med hele ordet, selv om enkelte av bokstavene allerede finnes i andre ord).

3. Skriv ned poengsummen for denne runden, inkludert alle bonuser.

Hvis du ønsker, kan du ta med disse opplysningene også:

4. Skriv ned din totale poengsum inkludert det du mener skal ha for denne runden (hvis du har deltatt før)

5. Andre ord som blir dannet.

Ditt forslag til løsning kan for eksempel se slik ut: i8 RØRA +28 282 ER, NØ, ER – en standard for Scrabble-notasjon.

Bruk gjerne kommentarfeltet til å diskutere problemstillinger, spørsmål og andre ting knyttet til oppgaven, men send inn svar på e-post før du leser og kommentere oppgaven i kommentarfeltet.

Lykke til! Vi scrabbles.

Ingen kommentarer: